dissabte, 28 de juliol del 2007

‘Els altres valldalbaidins’ 0

Una mirada aclaridora sobre la realitat dels immigrants que viuen i treballen a la Vall d’Albaida en 2002


Vilaweb Ontinyent, una vegada més, aposta pel periodisme d’investigació i de divulgació i, a partir d’avui, enceta una sèrie d’articles que tracten d’aportar una altra visió, que creiem necessària i que us permetrà anar descobrint, pràcticament alhora que l’equip periodístic i tècnic del nostre diari electrònic, qui són, com viuen, i quins motius han mogut a eixir forçadament de les seues pàtries, aquestes persones nouvingudes a la nostra Vall.
Coneixerem, des de la nostra ignorància geogràfica i humana d’un món globalitzat, les seues terres. I sabrem què en pensen de nosaltres.
Gràcies a Internet arribarem a veure (això d’entendre ja són altres calces) textos en les seues llengües, ens acostumarem a veure pàgines en grafia llatina, cirílica o àrab. I, tal i com ells fan en vindre al nostre País, haurem de fer servir totes les nostres habilitats lingüístiques... i posarem en pràctica els coneixements d’anglés o de francés adquirits a l’escola, els farem funcionals per fi.
També podrem escoltar les seues fonètiques i gaudirem de la bellesa d’uns països antics i d’altres de moderns, on tots ells i elles han deixat la meitat dels seus cors. Símbols, imatges i cançons d’uns veïns nostres.
No pretenem altra cosa més que superar, si no anihilar, la desinformació i el desconeixement racional, que no duu més que a la incomprensió i fa que traiem a passejar les pors ancestrals i la desconfiança al distint, al foraster, a l’estranger.
Ha fet falta que es produira un tràgic esdeveniment, la mort d’un albanokosovar, perquè tothom (policia, mitjans de comunicació, autoritats i ciutadans) férem ben palesa la nostra ignorància: colombià, bosni, lituà, ‘moro’ o cristià... de tot hem dit.
Però tot això es cura. I no cal recordar que el nostre també ha sigut fins no fa massa un país d’emigrants.
Nosaltres només us brindem l’oportunitat d’acompanyar-nos en el nostre viatge virtual de la mà de persones reals: aquests ‘altres’ valldalbaidins.
Esperem que us agrade.
Amb aqueixa intenció ho hem fet.

La Vall d’Albaida, abril de 2002